Followers

April 18, 2011

Tak Kuat ke Bodoh? Pilih

:)

Bila baca ke dengar ke kisah orang bunuh diri aku jadi seram. tak takut ke dorang ni bunuh diri?
And most of story yang aku selalu baca sebab putus cinta and most of people who were involved in adalah wanita.

And lately juga aku tengok ada kawan kawan aku yang mengalami masalah ni even they faced it in a different situation tapi still sama.


They are dumped by a stupid man.


And to tell you the truth. memang rasa macam nak gila! memang betul tidur tak lena makan tak lalu tapi please eh.. mandi basah apa kau ingat tak lalu nak mandi?? tak lalu nak bau badan kau ada lah.

Ni bukan tips ye tapi aku nak semua ambil iktibar.

Ramai kawan kawan aku yang tahu nightmare aku cakap aku kuat lah tabah lah.
Entah aku pun tak tahu.

Tapi bila diingat ingat balik memang aku pun tak sanggup nak lalui balik. and we must come back to the root. masa ni lah aku rasa iman kita diuji. akal kita mampu tak bezakan baik dan buruk.

Kalau aku bodoh..
Aku pun mungkin dah tak ada menulis kat blog ni. since when it was happened aku tumpang flat member aku boleh je aku naik sampai tingkat atas flat tu lepas tu terjun gaya bebas dengan hebatnya.

Kalau aku bodoh..
Aku pergi kedai beli panadol banyak banyak lepas tu telan lepas tu tidur lepas tu tak bangun bangun langsung.

Kalau aku bodoh..
Aku berhenti belajar sebab rasa tak boleh fokus study and takut affect pointer aku and nak bawa diri jauh jauh (ayat orang frust) nak lupakan kesedihan.

Kalau aku bodoh...
Aku pergi jumpa bomoh aku sihir sihirkan makhluk makhluk perosak yang rosakkan hidup aku tu..


But then aku tak nak bodoh and tak nak jadi bodoh..

Fikir dulu pahala kita ni mampu ke nak tanggung dosa dosa kita yang lepas.
Kalau pun kita buat benda benda tu semua kita puas ke? nak sihirkan orang. nak berhenti belajar konon. memang takkan dapat apa apa. yang kita dapat rugi je. betul ni.

Fikir kesannya kat parent kau kalau kau buat benda benda macam ni.

Dan aku pun dulu selalu salahkan diri aku and bodoh pergi salahkan takdir (rosak iman aku).
But then aku cepat cepat sedar apa yang Allah susun untuk kita tu sebenarnya adalah yang terbaik untuk kita. mungkin betul apa orang kata. hikmah tu ada kat depan mata cuma kita je yang tak sedar sebab mungkin selama ni kita leka.

And tolonglah.
Jangan asyik nak mesej call orang doploh pat jam cerita kisah sedih kau. mula mula tu orang akan simpati tapi lama lama dorang pun naik menyampah macam lah dorang tak ada kerja lain nak buat.

Aku cakap pun ni sebab aku dah mengadap benda ni,
And trust me masa ni lah kau kenal siapa kawan kau yang sebenarnya.
Orang yang patut support kau boleh buat tak tahu dengan kau siap dengan simple cakap 'takpe lah dah tak ada jodoh' padahal kau tu pun pernah buat onar dekat boyfriend kau nasib baik dia bodoh tak tinggalkan kau.

Sedih tu tak salah even menangis pun. lumrah la beb manusia menangis bila dia sedih sebab aku pun memang selalu menangis mengenangkan betapa kejamnya apa yang dia buat kat aku.

Kuat ke tak kuat ke semuanya bergantung juga kat diri kita.
Kalau kau pilih untuk kuat maka kuat lah kau. kalau kau pilih tak kuat maka kau akan buat benda benda bodoh tu.

Eh kamon lah!

Kalau kau jatuh sila bangun balik sebab nanti lepas tu kau boleh ketawa guling guling tengok dia jatuh tergolek golek.

Tak percaya?

Sila percaya.



motif gambar : berkunjung lah ke Melaka.

ambil gambar tepi sungai Melaka lalu tak terasa nak bunuh diri terjun ke sungai itu

sebab



Aku Kuat dan tak Bodoh.


Teima kasih sebab baca. ^_^


love, ZIEMA



7 comments:

  1. Salam Hazimah,

    Jom xchange link dengan Fadah.
    Fadah dah add link hazimah dekat bloglist perempuan..

    ReplyDelete
  2. hjahahahahha sangatlah tepatttt.. masa putus cinta, rasa macam aku lah orang paling malang, nape Allah buat aku gini lah hape hape tah lagi kan...

    tapi...

    once u dah recover, u rasa macam, apsal bodoh sangat aku p nangis gila2 bagai nak rak, kutuk diri sendiri, siap marah Tuhan bagai...

    nasib baik tak sempat bunuh diri dulu. kalau tak, tak sempat gelak guling-guling tengok 'dia' jatuh tergolek-golek kan.. muahahaha~

    ReplyDelete
  3. follow u back dear:)
    btw birthday kita dekat2la..he3..

    ReplyDelete
  4. yieeehaaaaaaaaa sokonggg2!!!!


    puhlease laarr....~

    nyawa kita kat tangan Tuhan.
    Bukan kat tangan kaum Adam.

    ReplyDelete
  5. yup..jgn jadik bodoh..
    kalau jatuh..bangun..jatuh lagi..bangun..
    jatuh lagi..bangun..
    susah pon bgun..
    jdik jadik bodoh dan jgn berfikir nk baut mnde bodoh

    i love ur blog..so i follow u..ur 198 followers

    bru perasan ade entry ttg saya..baru baca td..thanks awk

    ReplyDelete
  6. SalaM CiK ZieMa... WaH!~ BRaPi eNTRY CiK ZieMa YaNG Ni... SiS PuN TaNaK JaDi BoDoH... (^_____^)V

    ReplyDelete

Komen lah sukahati kau nak komen.