Followers

January 4, 2013

Teh Susu

Menjadi seorang isteri ialah bila kau boleh menjaga keperluan suami, waima keluarga masing-masing. Itu memang mind set tipikal Melayu. Ini termasuklah memasak, yang aku rasa benda paling penting bila kau dah jadi isteri. Itulah yang mak aku terapkan, sebab mak aku tipikal Melayu. Walau mak aku boleh lah dikategorikan sebagai emak moden, tapi mungkin sebab cara didikan keluarga mak aku, yang mewajibkan sekelian anak dara harus tahu skill memasak.

Skill memasak bukanlah yang kau harus tahu segala jenis dan menu masakan. Pada aku, dari kau kupas bawang tu pun dah boleh dianggap sebagai skill memasak. Buruk rupanya kalau pegang pisau pun terkial kial, lebih lebih lagi kalau di rumah mertua. No offense ye, sebab aku pun masih lagi belajar memasak hehe.

Pernah dengar tak tanggungjawab menyediakan keperluan dapur, hatta memasak sekalipun adalah tanggungjawab suami? Aku pernah dengar, maaf kalau salah. Rasa macam, 'Laaaa iye ke? Dah tu laki kena masak lah ek?'  Mungkin benda macam ni kurang applicable untuk zaman sekarang, lebih lebih lagi kalau kau tak bekerja. Dan pendapat aku, kalau dua dua bekerja, konsep tolong menolong harus applicable. Win-win situation orang kata. Biar sama-sama penat di pejabat, juga di rumah. Sekali lagi no offense, sebab aku pun belum duduk serumah dengan suami -_-"

Bila di rumah mertua, percayalah cakap aku. Semua yang kau buat akan diperhatikan, malahan kalau perlu akan disuruh. Memang awkward. Kadang kadang cara masak yang berbeza boleh membuatkan kau akan terkial kial, padahal kalau di rumah biasa saja. Kemain laju capai segala kuali sudip. Memang kekok, rasa semua serba tak kena.

Kat rumah aku, kalau buat teh O pakai uncang. Dah boleh hafal berapa sudu gula segala. Lain pula kalau pakai teh tarik/susu tu, guna teh serbuk, then rebus atas api.  Kebetulan rumah mertua teh uncang tak ada. Niat di hati aku nak buat teh O, lalu teh serbuk aku rendam dulu. Dah letak gula segala (sikit), tiba tiba rasa macam pekat. Suami suruh tukar buat teh susu dan aku pun tuang susu pekat. Pengakhirannya, teh aku cair sebab nak balance kan gula yang dah ada, jadi susu kena sikit. Bila kakak ipar minum, siap paksa abang ipar dan kakak ipar seorang lagi rasa.

Manisnyaaa. -_-"

Aku senyum tawar bila jadi bahan. Malu.
Masuk bilik, main game Sneezies. Bila suami masuk, terus aku main game. Mungkin dapat baca air muka aku, terus ditanya aku. Banyak kali pula tu. Aku diam, sebal. Air mata turun, gembeng betul aku.

'Kita malu lah sayang, buat teh pun tak jadi. Lepas ni dah tak nak balik Jengka lah'.

'Sorry eh, sebab suruh sayang buat teh susu. Dah, meh sini.'  Lagi laju air mata aku.

Terasa loser gila. Buat air teh pun tak jadi :'(







20 comments:

  1. pglmn pertama mematangkn kite.. hehe..

    ReplyDelete
  2. hehe..sme la..kekok gle masuk dapur orang..
    tapi nak cover kekok masak kte rajinkan basuh pinggan ;p
    pantang ada pinggan kat singki laju je..hehe
    lipat kain baju semua pon terlebih rajin sbb nk cover time masak punye pasal :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ziema pun buat macam tu. Tengok sinki berisi, terus basuh. Lepas tu tolong lipat baju, even cara lipatan kita tak sama -_-'

      Delete
    2. ehehehehe...sama dgn kite...basuh pinggan dan lipat kain adalah kepakaran utama bila balik umah mentua..kepakaran tuuuu...hihihihi

      Delete
  3. 1st time kan, serba x kena jdnyer... normal tu, akak pun rase jugek... ntah nape bole terblurr kt uma mentua, mcm x biase masak nasik goreng bodoh2,kt uma mentua ble plak masin x memasal.. tuhan je tau perasaan tu, loser kan... pdhal kt uma biase je buat smua tu... myb sebab neves kot.. heheheh tp insyallah yg ni la nanti yg manis nk d kenang 10-20-30-40-50 thn akan dtg heheheh insyallah - kak intan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha masin. Eh tapi betul la kan, nervous kot. Tapi kenapa lah aku buat air boleh manis??
      But yeah, kenangan manis :)
      Semuanya sebab kali pertama kan kak? :')

      Delete
  4. hahaha...even sy blum kawen
    tp btul ckp ziema
    every sgle thing mereka akn tgk
    kdg2 dah shbis cover tp tlepas gak
    mmg kt umh kte tau ltak duduk brg kt umh
    kalo g umh org plak disuruh wt itu wt ini
    sy trus tnya mana gula?senduk mane?
    adk2 ipar trus ckp sy xreti ke dpur :(
    padahal umh org ltak brg xsama dgn umh snd
    hehe
    kdg2 nk touching tp diamkn aje dlm ati
    kdg2 tpk,ble dah kawen nti (xlama lg) mcm mane nk jd sempurna dpn mata mereka

    p/s : kalo ke pow tu dh mmg wjib bg fmly dorg.kdg2 rasa knp xkaya2.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan? Bila kat rumah kemain hebat, bila kat rumah orang terus jadi blur. Tiba tiba rasa macam tak reti segala benda. Tak apalah, kita belajar kan? :)

      Delete
  5. weii apsal kuat nangis sangat ni?? hahahaha adoiii..

    jap, apsal sampai skarang aku jarang turun dapur kat umah mak mertua eh.

    dah dia yang soh aku tido, aku tido lah. bhaha.

    well, biasa lah tu. dulu masa mula kawen, aku tolong mak mertua potong sayur, tapi aku terkial-kial macam tak pernah masuk dapur. sebab?

    selama ni aku memotong konfom ada papan pemotong. kat umah mak mertua aku takde. so, atas lantai? atas suratkhabar? aku yang pening tak tau nk potong atas apa.

    so pasni marilah bersama biasakan diri kat umah orang lain tehee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baiknyaaaaa mak mertua kau hahaha :)
      Haaa see? Lain rumah lain caranya kan?

      Aku pun macam tu. Selalu lepas cuci ayam terus goreng. Kat sana, ayam tu cuci again dengan air tepung gandum tu. Awkward, but new thing to learn. Kena biasakan diri :)

      Delete
  6. xpe..ini dinamakan pengalaman hidup kawen..lpas ni mesti mcm2 lagi kan..=)

    ReplyDelete
  7. lain tempat lain caranya..itu je kesimpulan leh wat.. hehe.. sy punye pun sama je ziema.. macam org lain, merajinkan diri basuh pinggan supaya tak kena suruh masak.. taktik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah baik punya taktik eh? Hahahaha. Ok gak kan idea tu? :p

      Delete
    2. terbaik punya taktik.. tak caya, ci try.. :)

      Delete
  8. hihihi... akak pernah mengalami nye, sebijik cerita kamu ni.. malu gile kot.. tapi skrg siap request akak buat air.. haha.. rileks dik, practice makes perfect. chaiyok!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ada geng :p
      Waaa bestnya siap ada request. Chaiyok kak!!!!

      Delete
  9. rilek je jims,bese la,lagi plak kita kawen dgn org berlainan negri,diaorng nk tgk cara kita plak..aku siap menggigil2 ble mak,pak mertua suruh masak padahal kat umah aku la power memasak berbnding yg lain..solutionnya,ko buat je cara ko sndri,bia diaorg plak blajar cara baru,wakakaka...;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan? Anyway thnks for those advices beb :)

      Delete
  10. bestla blog awak ni ziema. seronok pulak bace time buat praktikel nih. bos nampak mampos!

    ReplyDelete

Komen lah sukahati kau nak komen.