Followers

November 9, 2012

Perjanjian Kahwin

Haritu aku baru sahaja berSMS dengan kawan aku, yang mana sudah jadi isteri dan bakal menjadi ibu ololo comelnya tak sabar pula nak jadi ibu. Ni kawan aku masa sekolah dulu, and thank Allah we still keep in touch each other, even dia agak sibuk dengan business dia.

Until one time tu, dia tiba tiba tanya aku,

'Kau nak kahwin ni ada buat perjanjian dengan tunang kau tak?'
'Perjanjian? Janji apa?'
'Alaa, perjanjian yang korang sign, just in case apa apa jadi. Aku sebelum kahwin tak fikir pun, dah kahwin ni baru la rasa nak buat'.

Owh fahamlah aku. Yes i do admit. Aku pernah terfikir tentang isu ni. Yang macam artis-artis Hollywood buat tu, create satu perjanjian dan jika berlaku sesuatu dengan perkahwinan mereka, maka perjanjian itu akan applied. Selalu perjanjian mereka ni lebih kepada duit. Eh itu contoh sahaja aku bagi, gila ke apa aku nak buat macam tu melainkan bakal suami aku seorang Tan Sri. Mereka tu bukan Islam pun.

Aku macam was-was, boleh ke buat macam ni? Tak langgar hukum syariah ke?
Tapi lepas entry Nadia ni, lega. Kahwin kontrak memang tak boleh. Dah kahwin tu kahwin jelah, nak kontrak kontrak pula lempang kang. Emosi pula aku. Ni yang aku cuba sampaikan adalah kontrak perkahwinan. Motif ialah untuk melindungi hak kita sebagai seorang isteri. Lagi lagi kalau suami kau buat hal (minta mintalah tak). Sebab yang aku selalu tengok, selalu dalam kes-kes Syariah ni, wanita selalu yang jadi mangsa.

Contoh macam ni.
Kerja rumahtangga hendaklah sama-sama buat. Begitu juga dengan hal menguruskan anak-anak.

Ataupun.
Kalau kantoi suami curang, maka jatuhlah talak dan hak penjagaan anak-anak haruslah menyebelahi pihak isteri.

Well, ni bukanlah nak menakutkan sesiapa, mahupun mengajar. Macam aku cakap, just in case. Lafaz taklik tu pun sebenarnya dah menyentuh hak dan perjanjian perkahwinan. Benda ni lebih kepada peringatan, jadi aku rasa tak ada isu sangat pun kalau betul bakal suami kita insyaAllah, akan jaga kita sampai bila-bila. Tapi kalau bab poligami, aku tak boleh nak pandai-pandai sebut. Gerunlah, kekasih kena rampas pun meroyan. Dan tahukah anda, kita juga ada hak untuk menolak suami berpoligami? Amboi aku, belum apa-apa dah fikir poligami tsskk

Aku pernah utarakan isu ini dekat Adli, siap berhujah segala. Biasalah orang lelaki,

'Ish sayang ni, ada pula fikir macam tu pasal saya. Mengarutlah'
'Tak adalah, in case la kalau apa-apa jadi ke. Hati manusia ni kan boleh berubah. Lagi lagi orang laki ni', sempat lagi aku menyalahkan orang lelaki.

Adli tak balas pun kata-kata aku. Malas mungkin.
Aku tahu dia tak bersetuju. Aku nak berhenti kerja pun siap tarik muka, inikan pula nak reka perjanjian perkahwinan yang janggal tak pernah orang buat.

Eleh. Tu tak nak buat kerja rumah lah tu. Buat anak nak. Eh.

P/S. Kad kahwin dah siap! Esok boleh ambil yahooo!!






13 comments:

  1. Sue ada buat..Sue buat perjanjian utk memudahkan Sue study kat sini dgn keredhaan suami....Since ktorg PJJ...Sue dapat idea ni pun lepas g kursus sbb penceramah tu pun buat mcm tu dgn suami dia sbb die belajar kat oversea n husband dia duk kat malaysia..At least kt sentiasa dapat keredhaan suami kan :)
    cepat2 tunjuk kad kawen..xsabar nk tgok :) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oyeke :) Great la macam tu at least masing2 faham tanggungjawab masing2 kan?

      Delete
  2. lafas akad & taklik tu kan perjanjian.. pakai yang tu dah la, tak yah la pk byk2 sgt... jodoh & ajal bukan kerja kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes betul tu kak :)
      Tapi kita pun kena bersedia. Anything can be happen kan hehe

      Delete
  3. weh!!!! aku kena org buat taklik ni..die buat once lelaki die bernikah bini ke2, jatuh talak 1 dekat diri dia...heee..pasai die mmg tak boleh trime madu madu niii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok la tu kan sebab dia dah bagitau awal awal aku taknak berpoligami. Kau nak buat kan kan??? Haha

      Delete
  4. hehe...wah..macam Hollywood gtu..hehe. ikut empunya badan la...kalo ikut sya tak perlu kot..cukup la sekadar kepercayaan yg saya berikan sebab syurga saya dah di bawah tapak kaki suami..hehe. kalo dia curang..biar Allah yang balas...wah!...rasa nak sepak saya tak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh sini nak sepak haha. Gurau je :p
      Yup it depends on person. Kalau rasa ok just pakai je taklik dah sedia ada.. No hal lah. Just perjanjian yang ditambah ni sebagai peringatan untuk masing masing :)

      Delete
  5. nora ada wat gak tp lebih kepada kesefahaman kami bahagikan tugas. nora suka lelaki yg tolong isteriw at keje umah juga. bukan buli tp seronok sama2

    salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes its good actually Nora. Biar dia ada rasa tanggungjawab di rumah. Susah senang biar sama sama kan? :)

      Salam kenal juga :)

      Delete

Komen lah sukahati kau nak komen.